Тернопільщина відзначила 110-у річницю від Дня народження Ярослава Стецька

19 січня 2022

Тернопільщина згадує видатного політичного діяча, провідника ОУН(б) Ярослава Стецька.

З нагоди 110-річчя з Дня народження Ярослава Стецька у селі Великий Глибочок відбулося урочисте зібрання «Зродились ми великої години».

Вшанувати пам'ять людини, яка творила незалежність України, прийшли громадські діячі, жителі громади, представники влади. Тернопільську облдержадміністрацію представив заступник голови Віктор Устенко.

Присутні у спільній молитві вшанували пам'ять видатного українця. Після молебню відбулось покладання квітів до підніжжя пам'ятника провідника національно-визвольного руху.

У Тернополі представники влади та громадськості поклали квіти до пам’ятника провідника національно-визвольного руху.

Як зазначив Віктор Устенко: «Ярослав Стецько завжди був незламним і безкомпромісним. Він залишив слід у кількох епохах державотворення України. Ідеї та переконання Ярослава Стецька продовжують боронити військові на передових. Тому, ми повинні пам'ятати, та не забувати наших Героїв».

Крім того, під час урочистостей, хор національно-патріотичної пісні «Заграва», до складу якого належать учасники національно-визвольної боротьби, колишні політичні в’язні та репресовані, виконали для усіх присутніх патріотичні пісні.

А голова ОДА Володимир Труш взяв участь у спецпогашенні поштової марки з нагоди відзначення 110 річниці Ярослава Стецька.

Володимир Труш зазначив, що зараз як ніколи варто пам’ятати таких визначних людей, котрі все своє життя боролися за незалежність України. Ми повинні цінувати їхнє надбання та розвивати країну. Ярослав Стецько - це людина, яка жила українською національною ідеєю. Ще з юнацьких років він став учасником національно-визвольної боротьби, був активістом патріотичних підпільних організацій. Зазнав репресій, ув’язнень і від польської окупаційної влади, і від німецької, і від радянської. Але і здобув світову славу, як один із лідерів світового антибільшовицького руху.

Також з нагоди пам’ятної дати відбулося відкриття тематичної виставки, на якій представлені унікальні експонати, серед яких особистий комп'ютер, за яким Ярослав Стецько працював у часи еміграції у Мюнхені. Всі охочі мали можливість ознайомитися з експонатами виставки, які дозволяють уявити, як жив очільник УПА.

Український політичний та військовий діяч Ярослав Стецько народився у 1912 році у Тернополі. У 1942–1944 роках перебував у німецькому концтаборі Заксенгаузен. Після звільнення керував Антибільшовицьким блоком народів, був головою Проводу ОУН. Помер Ярослав Стецько в 1986 році в Мюнхені, де його й поховано на цвинтарі Вальдфрідгоф.