Предстанвики Тернопільщини, Хмельниччини та Буковини спільно відсвяткували День Соборності України

22 січня 2022

103 роки тому відбулась одна з найбільш знакових подій в історії української державності та національно-визвольних змагань - проголошено Акт Злуки, про об'єднання УНР і ЗУНР у соборну Україну.
 
Сьогодні ми продовжуємо згадувати ці події, які стали відправною точкою для відліку історії сучасної української державності.
 
Доброю традицією стало відзначати цей день символічним єднанням делегацій на кордоні областей, де багато років тому проходила умовна межа між ЗУНР та УНР. Не оминули звичаїв й цьогоріч.
 
Так, у селі Окопи Мельнице-Подільської селищної громади на мості через річку Збруч, з’єднали 50 метровий український стяг. Вперше участь в урочистостях взяли представники трьох областей – Тернопільської, Хмельницької та Чернівецької.
 
Як зазначив голова Тернопільської облдержадміністрації Володимир Труш, що Акт злуки - це здійснення мрій українців, які боролися та помирали за соборну та незалежну країну. В єдності сила! Сьогодні ми продовжуємо це доводити. У спільній боротьбі із зовнішнім агресором чи вірусом. Ми разом розбудовуємо нашу країну, будуємо дороги, лікарні, школи. Створюємо рівні можливості для кожного. Ми працюємо заради нашої спільної мрії - сильна та незалежна Україна.
 
Як додав очільник Тернопільської ОДА, День Соборності України - це не лише про здобуття омріяного, а й пам'ять про мільйони Героїв, які присвятили життя ідеї Незалежної України. Це вияв поваги до споконвічного прагнення українців, здобути та зберегти етнічну і територіальну цілісність.
 
Після того, як представники делегацій обмінялися хлібом-сіллю на мосту через річку Збруч, а молодь утворила прапор України з двох частин, усі учасники дійства вирушили урочистою ходою до Хреста полеглим за волю і незалежність України.
 
Додамо, що День Соборності України – свято, що відзначається щороку в день проголошення Акту возз’єднання УНР та ЗУНР, що відбулося 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві.
 
Йому передувало підписання (22 січня 1918 р.) Четвертого універсалу Центральної Ради, яким Українську Народну Республіку проголошено суверенною і незалежною державою. Західно-Українську Народну Республіку було проголошено в листопаді 1918 року. Процес об’єднання України завершився 22 січня 1919 року.