Голова ТОДА Володимир Труш затвердив заходи з відзначення 150-ліття Соломії Крушельницької

31 січня 2022

Голова Тернопільської обласної державної адміністрації Володимир Труш підписав розпорядження про відзначення в області 150-річчя від дня народження видатної української співачки, уродженки Тернопільщини Соломії Крушельницької.

Координуватиме підготовку святкувань організаційний комітет, до складу якого увійшла й директор департаменту культури та туризму облдержадміністрації Світлана Байталюк.

Що стосується ювілейних заходів, то, зокрема, заплановано провести 27 травня в м.Тернопіль творчий звіт художніх колективів і солістів Тернопільського мистецького фахового коледжу ім. Соломії Крушельницької, а також – організувати травневий пленер учнів мистецької школи ‒ структурного підрозділу Тернопільського мистецького фахового коледжу ім. Соломії Крушельницької.

У вересні заплановано організувати в Тернопільському академічному обласному українському драматичному театрі ім. Т.Г.Шевченка урочисту академію ,,Осяяні талантом Соломії” та здійснити прем’єрний показ вистави Сергія Лазо „Соломія Крушельницька”.

Впродовж року буде проведено ремонтні роботи в комунальному закладі ,,Меморіальний музей Соломії Крушельницької” Білецької сільської ради, оновлено експозицію в музейній кімнаті у с.Білявинці Чортківського району, упорядковано могилу батьків Соломії Крушельницької на кладовищі у с. Біла Тернопільського району.

Також передбачено створити документальний фільм про життєвий та творчий шлях видатної української оперної співачки, актриси і педагога, уродженки Тернопільщини Соломії Крушельницької. Над цим завданням працюватимуть Департамент культури та туризму ТОДА, Тернопільська і Чортківська районні державні адміністрації, Білецька сільська рада, Бучацька міська рада, Тернопільське обласне комунальне підприємство ,,Фірма ,,Кінодністер”, комунальний заклад ,,Меморіальний музей Соломії Крушельницької” Білецької сільської ради.

Серед іншого, передбачено встановити пам’ятний знак у парку в с. Біла Тернопільського району, приурочений 150-річчю від дня народження Соломії Крушельницької, надати сприяння участі оперних виконавців із Тернопільської області в VІ Міжнародному конкурсі оперних співаків імені Соломії Крушельницької, здійснити видання та організувати презентацію біографічної книги про життєвий і творчий шлях співачки ,,Соломія: повернення додому”, провести Всеукраїнську науково-теоретичну конференцію в Тернопільському мистецькому фаховому коледжі ім. Соломії Крушельницької та V Ювілейний відкритий конкурс вокалістів та хорових колективів імені Соломії Крушельницької в Тернопільській обласній філармонії.

У музеях, публічних та шкільних бібліотеках області діятимуть тематичні книжкові, фотовиставки, бібліографічні огляди літератури, вечори-портрети, провести науково-краєзнавчі конференції з нагоди 150-річчя від дня народження Соломії Крушельницької. Відбудуться тематичні заходи й в освітніх закладах області.