У Тернополі відбулася презентація виставкового проєкту "Мудрість, як зброя"

17 березня 2023

У Тернопільському обласному художньому музеї відбулася презентація виставкового проєкту «Мудрість, як зброя».

Захід реалізовано за грантової підтримки Українського культурного фонду, спільно з Громадською організацією «Екологія. Культура. Мистецтво» та Львівським музеєм історії релігії.

Присвятили мистецьку імпрезу 300-річчю від дня народження Григорія Сковороди.

В експозиції виставки, яка має на меті вшанувати інтелектуальне надбання видатного українського філософа, письменника, педагога, богослова та мандрівника, представлено 24 твори живопису, графіки, декоративного і сучасного мистецтва, ткацтво.

До проєкту долучилися художники з Одеси, Харкова, Києва, Львова, Коломиї, Тернополя, які звернулися до переосмислення творчості філософа і прочитання його філософської спадщини через сучасне мистецтво.

Серед інших це - Олексій Чекаль, Зоряна Опанащук, Олена Якимова, Роман Романишин, Леся Рось, Ольга Опанащук , Роман Опалинський, Дарина Єрьомка, Мирослав Ясінський, Микола Грималюк, Володимир Чорнобай, Ірина Данілів–Флінта.

З вітальним словом до гостей вернісажу звернулася директор департаменту культури і туризму Тернопільської ОВА Світлана Байталюк , яка наголосила на важливості збереження і дослідження спадщини Григорія Сковороди. Вона підкреслила, що даний проєкт допоможе поглибити знання і уявлення про цю непересічну постать через призму художніх образів, запропонованих митцями.

Куратор виставки, старша наукова співробітниця Львівського музею історії релігії Софія Каськун детально розповіла про мистців-учасників проєкту та їхні твори.

Директор музею Григорій Шергей вручив п.Софії Каськун подяку за співпрацю.

Він також запросив всіх охочих відвідати виставку «Мудрість, як зброя», яка діятиме в Тернополі до 20 квітня.

 

 

Фото - Наталя Огінська