У Тернопільському театрі актора і ляльки відбувся показ вистави «Вар-Сава»

27 березня 2023

У Тернопільському обласному академічному театрі актора і ляльки відбувся показ вистави «Вар-Сава» за п’єсою та режисурою Дмитра Татарінова.

Постановку присвятили 300-річчю від дня народження українського генія Григорія Сковороди.

У світоглядному перформансі «оживає» філософське дерево філософа, а допомагають цьому його славнозвісні байки про тварин, які хитрують, ледарюють, бояться і деруть носа, як люди.

«Творчість і погляди українського Сократа трактувались по-різному, його називали останнім представником бароко і матеріалістом, християнським філософом і атеїстом, неформалом 18-століття, попри те, що для когось він залишається артефактом з минулого. Вшановуючи Генія української літератури, ми підготували постановку «Вар-Сава», - розповів директор-художній керівник театру, Заслужений діяч мистецтв України Іван Шелеп.

Задум і втілення постановки - заслуга режисера Дмитра Татарінова та художника-постановника, Заслуженого художника України Володимира Якубовського.

Композиція вистави складається з двох шарів простору і часу та двоєдинства образу головного персонажа: спершу – це реальний Сковорода у виконанні актора Миколи Капшія, а другий – ляльковий у виконанні Заслуженого артиста України Тараса Іванківа. Глядачі побачать у виставі кілька історій, до того ж багатих на сценічну виразність. Тут присутній живий план, ляльки, тіньовий театр, пластичні етюди у виконанні провідних майстрів сцени: Ольги Водюк, Тетяни Кошильовської, Ольги Томбоштейн, Наталії Буняк, Любові Сороки, Євгенії Ішутіної-Дробей, Катерини Шпільман, Богдана Брантюка, вихованки студії «Третій дзвінок» Єви Федчишин та керівника музичної частини Володимира Депутата.

Директор департаменту культури та туризму Тернопільської обласної державної адміністрації Департамент культури та туризму ТОДА Світлана Байталюк відвідала допрем'єрний показ вистави та висловила глибоку шану і повагу всьому творчому колективу театру.

«У кожному з нас, ви посадили паросток із «Саду божественних пісень», і він проростатиме. Я дякую вам за відвагу, адже взятися за Сковороду наважиться не кожен. Ми маємо пропагувати таких історичних титанів, які будуть вести нас по життєвій історії України та українського майбуття», - зазначила Світлана Байталюк.

 
 

Фото - Андрій Волянюк