Заклади культури Тернопільщини залучені до реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору

13 травня 2023

Про виконання закладами культури плану заходів з реалізації в області Національної стратегії із створення безбар’єрного простору йшлося під час ZOOM-конференції, організованій департаментом культури та туризму Тернопільської ОВА.

Участь у спілкуванні взяли керівники обласних установ та організацій сфери культури, районних військових адміністрацій, територіальних громад краю.

Звертаючись до присутніх директор Департаменту Світлана Байталюк наголосила, що формування політики безбар’єрності, визначення відповідних завдань та заходів та інтеграція їх у діяльність органів влади з метою створення комплексного середовища без перепон для гідного та якісного життя кожної людини, є одним із пріоритетних напрямків розвитку української держави та суспільства.

"Беручи до уваги наслідки війни, кількість людей, які зазнали серйозних травм та потребують формування для них доступного, комфортного та інклюзивного простору в усіх сферах життя буде зростати. Також перед суспільством з’явилися нові виклики для створення безбар’єрності в укриттях, своєчасного отримання інформації, безпечного освітнього процесу тощо", - зазначила керівник Департаменту.

Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору в Україні включає 6 стратегічних напрямків:

☑️Суспільна/соціальна безбар’єрність;

☑️Освітня безбар’єрність;

☑️Економічна безбар’єрність;

☑️Громадянська безбар’єрність;

☑️Цифрова безбар’єрність;

☑️Фізична безбар’єрність.

Обговорюючи кожен із цих напрямків, учасники ZOOM-конференції окреслили заходи з їх виконання.

Зокрема, йшлося про забезпечення закладів культури доступом до швидкісного Інтернету, збільшення частки людей з інвалідністю залучених до отримання культурних послуг. Продовжиться робота щодо оновлення за сучасними стандартами доступності будівель закладів культури.