14 травня — День вшанування українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

14 травня 2023

14 травня — День вшанування українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни.

Тисячі людей по всій Європі намагалися чинити опір одному з найстрашніших нацистських злочинів – Голокосту. Ризикуючи власним життям – і часто життям своїх родин, рятували приречених на смерть євреїв. Таких людей ізраїльський Національний музей Катастрофи та Героїзму “Яд Вашем” називає Праведниками народів світу, і серед них 2659 українців – більше тільки поляків, нідерландців і французів.

Втім, за інформацією Інституту національної пам’яті, ця статистика не відбиває справжню кількість людей, які рятували євреїв, і цей список у жодному разі не свідчить про масштаби допомоги українців євреям у роки Другої світової війни.

Тисячі українців, які переховували євреїв, видавали їх за своїх родичів, усиновлювали дітей загиблих, пішли у засвіти невизнаними. Ми не знаємо також усіх імен тих, хто ліг у розстрільні роки разом з євреями за спробу допомогти їм. І саме на їхню честь і на честь праведників народів світу заснували в Україні цей День пам'яті.

Пам’ятаємо і вшановуємо людяність та подвиги усіх, хто за покликом совісті став опорою для надії та спасіння в найтемніші часи історії.