З Всесвітнім Днем вишиванки!

18 травня 2023

Сьогодні ми відзначаємо самобутнє національне свято ‒ День вишиванки. 

Вишиванка ‒ гордість українського народу, традиції якої передаються з покоління в покоління. Цей національний символ має тисячолітню історію та унікальні візерунки в різних регіонах України.

Від прадавніх часів вишиванка була для українців не просто одягом. У ній, як у стародавньому літописі, зашифровані сакральні символи, які зберігають історію народу, його ідентичність.

Значну роль у популяризації вишивки, як елемента повсякденного одягу серед української інтелігенції, зіграв Іван Франко. Він першим сміливо і цілком вдало поєднував класичну вишиту сорочку із діловим костюмом.

Важливого значення українській традиційній вишивці надавав і наш земляк Богдан Лепкий, Закликаючи своїх сучасниць „вбиратися по-народному, але не маскарадно, а стилево”.

Українська вишивка має свою історію, а у ній яскрава сторінка — визвольна боротьба в часи Української революції (1917-1921 роки) та періоду УПА (1942-1949). Воїни-повстанці обов’язково мали з собою чорну сорочку, як варіант одягу для поховання. Депортовані та розкуркулені українці в таборах ГУЛАГу продовжували вишивати. У фондах музеїв зберігаються вишивки, виконані із клаптиків матраців, вишиті риб'ячими кістками замість голки.

Сьогодні українці вишивають сорочки та чекають на повернення з фронту і полону своїх найдорожчих. Вишивають в очікуванні Перемоги. 

Дедалі частіше у вишиванках з'являються захисний колір хакі, піксель та червоно-чорні барви боротьби. 

Бо війна диктує своє умови, а можливість збиратися, спілкуватися, жити подарована нам сьогодні ціною надлюдських зусиль наших захисників, які скроплюють українську землю своїм потом і кров’ю. 

Вони стали нашим справжнім оберегом і надією на перемогу! 

Завжди пам’ятаймо про подвиг наших героїв, шануймо їх світлу пам’ять.

Твердо вірю, що незабаром ми здолаємо ворога і справедливий мир настане на нашій землі. І тоді знову розквітнуть повнотою барв і візерунків наші вишиванки – символ краси, добра та любові до життя.

І нехай так буде завжди!

Вітаю всіх, хто сьогодні зібрався, щоб відзначити разом День вишиванки.

Слава Україні!