На Тернопільщині відбувся туристичний лемківський молодіжний форум ,,ЛемЕТНОмандри”

28 серпня 2023

На Тернопільщині, поблизу м. Монастириська, відбувся туристичний лемківський молодіжний форум ,,ЛемЕТНОмандри”.

Його організували музейний комплекс ,,Лемківське село”, Всеукраїнське та Тернопільське товариства ,,Лемківщина”, Всеукраїнське товариство ,,Молода Лемківщина”. Захід відбувся за сприяння департаменту культури та туризму Тернопільської обласної військової адміністрації.

Організатори прагнули зібрати та познайомити між собою активну лемківську молодь, звернути увагу на потребу збереження та популяризації лемківської культури..

У фестивалі взяли участь представники молодіжних лемківських товариств з Київщини, Львівщини, Івано-Франківщини, Тернопільщини та Вінниччини.

Більше – в матеріалі "СУСПІЛЬНЕ ТЕРНОПІЛЬ"

Під час панелі ,,Там, де ходили прадідове” обговорено особливості  розвитку молодіжного етнотуризму, а також туристичні маршрути, імпрези та фестивалі, пов’язані з історією цієї самобутньої етнографічної групи українського народу.

Ще одна панель була присвячена ролі Всеукраїнського товариства ,,Лемківщина” у збереженні та популяризації лемківського спадку.

У рамках Форуму проведено конференцію ,,Сьогодення лемків крізь призму російсько-української  війни” та круглий стіл ,,Лемківський цвіт в обороні України”, представлено фотовиставку  зі світлинами лемків-воїнів.

Особливою родзинкою туристичного лемківського молодіжного форуму ,,ЛемЕТНОмандри” стали майстер-класи, присвячені зав'язуванню хустки, виготовленню вибійки, лемкоспівам, опануванню лемківського танцю ,,Обертанец” та  вивченню лемківської говірки.

Завершився захід оглядовою екскурсією музеєм для учасників форуму.

 

Фото: Суспільне Тернопіль