На Тернопільщині презентували книгу Романа Росіцького, надруковану шрифтом Брайля

2 жовтня 2023

У інклюзивній школі № 1 м. Зборів відбулася презентація книгу Романа Росіцького "Королівство рафінованого сміху", надрукованої шрифтом Брайля.

Видання вже впродовж кількох років входить у Топ 10 літературних творів для дітей.

Книга не просто надрукована рельєфно-крапковим шрифтом, але й озвучена у ролях відомими артистами та незрячими дітьми з різних куточків України.

 До речі, одну з  головних ролей в цій книжці озвучив наш Сашко Майчук з Херсона, який разом з мамою виїжджав минулого року з окупованого міста.

Презентація вийшла дуже позитивною, теплою і особливою, адже на ній був присутній сам письменник-фантаст Роман Росіцький.

Тираж "Королівства..." було надруковано за підтримки компанії Cargill.

"Були надзвичайно вражені неабиякою зацікавленістю присутніх. Щиро радіємо, що наші книги спонукають навіть зрячих людей вчити шрифт Брайля. "Магія" рельєфних літер так вплинула на  учнів, що вже у часі презентації окремі учні почали переглядати та вчити  Брайлівську абетку", - каже координатор проєкту, керівниця Ресурсного центру Львівської політехніки та проєктів для незрячих Оксана Потимко.

Учні познайомилися з рельєфними малюнками, картами та атласами для незрячих, почули, як друкує брайлівських принтер, спробували  наосліп писати Брайлем і ще багато-багато цікавого.

Не менш цікавим був перегляд  фрагменту мультфільму з аудіодискрипцією. Перш ніж подивитися основний запланований фільм, усі присутні мали можливість наосліп переглянути фрагмент мультфільму без та з аудіодискрипцією та самостійно переконатися, наскільки допоміжним є спеціальний коментар, коли ти не бачиш.