Представники Департаменту взяли участь у нараді-семінарі Державної служби України з етнополітики та свободи совісті

20 грудня 2023

Представники департаменту культури та туризму Тернопільської ОВА взяли участь у нараді-семінарі Державної служби України з етнополітики та свободи совісті: "Повертаючись до Європи: актуальні питання політики України у сфері свободи совісті та забезпечення прав національних меншин і корінних народів".

Співорганізатором заходу виступив спільний проєкт Ради Європи та Європейського союзу «Підтримка впровадження європейських стандартів щодо боротьби з дискримінацією та прав національних меншин в Україні».  

«Ми працюємо під час повномасштабної агресії рф, війна визначає нашу основну діяльність. Першочергові зусилля ми спрямовуємо на максимальне сприяння релігійним і етнонаціональним об’єднанням в їх участі у спротиві російській агресії, – підкреслив під час вітального слова Голова ДЕСС Віктор Єленський.

Характеризуючи закон щодо національних меншин, заступник Голови Офісу Ради Європи в Україні Ерленд Фалк наголосив, що Україна зробила великий поступ у реформах на шляху до ЄС,було враховано всі висновки Ради Європи і надалі важливо забезпечити їх реалізацію. 

Генеральний директор Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Олександр Ільков наголосив, що була пророблена колосальна робота щодо виконання Україною рекомендацій Єврокомісії необхідних для подальшого руху до членства в ЄС.

У контексті дискусії Голова комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв підкреслив, що в Україні історично панував принцип мультикультуралізму, який сформувався на узгодженні між різними релігійними та етнічними групами певних цінностей. 

Зі свого боку координаторка сектору культури Представництва ЄС в Україні Тетяна Шульга підкреслила, що  наразі все більше на тлі мультикультуралізму чути голоси національних інтересів. На її думку, для України це стане школою дипломатії — досягати компромісів у непростих рішеннях. 

У межах наради-семінару «Повертаючись до Європи: актуальні питання політики України у сфері свободи совісті та забезпечення прав національних меншин і корінних народів» спікери обговорили реалізацію прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини.

Третя дискусійна панель наради була присвячена релігійній ситуації в країні.

Презентуючи третю панель, Голова ДЕСС Віктор Єленський зупинився на головних «дійових особах» та характеристиках української моделі державно-церковних відносин, пріоритетних складових діяльності ДЕСС, які спрямовані на максимальне сприяння релігійним об’єднанням в їхній участі в обороні країни – підтримки соціально-гуманітарних проєктів, зміцнення і професіоналізації служби військового капеланства, адвокації на зовнішній арені, унеможливлення використання релігії на шкоду правам і свободам українських громадян.

Віктор Єленський у своєму виступі аргументовано довів, що суб’єкти релігійного простору України зустрілися з новими викликами, породженими російською агресією щодо України.

Заступник Керівника Апарату РНБО Інна Тітова зауважила, що після повномасштабного вторгнення релігійні відносини перемістилися з гуманітарної площини у сферу національної безпеки.

Четверта панель наради-семінару була присвячена питанню релігійної свободи в Україні в умовах російської агресії. До обговорення приєдналися представники Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій.

Релігійні діячі засвідчили важливість єднання зусиль релігійних та національних спільнот у протистоянні російській агресії та ідеології «русского міра».

Голова ДЕСС Віктор Єленський відзначив, що та єдність та співпраця, яку демонструє ВРЦіРО цінна та неоціненна – гуманітарна допомога, розміщення й підтримка вимушених переселенців, капеланство, психологічна допомога, різноманітні соціальні проєкти, адвокація України на міжнародній арені — це далеко не повний перелік сфер діяльності релігійних організацій України в умовах війни.

Під час заходу відбулося обговорення практичних питань діяльності профільних підрозділів обласних військових адміністрацій у реалізації повноважень в етнополітичній та релігійній сферах.

На завершення наради-семінару, за участі відповідальних працівників структурних підрозділів ДЕСС та обласних військових адміністрацій відбулося обговорення питань взаємодії, алгоритму вирішення проблемних завдань спільної праці.