Впровадження систем енергоменеджменту – реальна змога оптимізувати енергоспоживання та заощаджувати сотні тисяч гривень

28 грудня 2023

Представники департаменту культури та туризму Тернопільської ОВА, закладів культури обласного підпорядкування взяли участь у вебінарах з питань впровадження політики енергоефективності.

Про переваги та кроки впровадження систем енергоменеджменту розповіли фахівці Держенергоефективності та експерти ПРООН і ГО «Екоклуб».

 «Наша мета -  масштабне впровадження систем енергетичного менеджменту в Україні, як цього вимагає Закон «Про енергетичну ефективність», євроінтеграційний рух країни та виклики сьогодення. Тому ми вдячні партнерам, зокрема ПРООН, за спільне проведення навчань для органів державної влади та підпорядкованих підприємств з питань енергоменеджменту», – прокоментувала Ганна Замазєєва – Голова Держенергоефективності.

Держенергоефективності нагадує, що енергоменеджмент – це перший обов’язковий крок для розумного управління енергоспоживанням.

Саме з енергоменеджменту мають розпочинати свою роботу органи державної влади, громади та підприємства, які прагнуть бути готовими до будь-яких енергетичних викликів, зупинити марні втрати енергії та грошей, стати більш енергоефективними та конкурентними.

Впровадження системи енергетичного менеджменту передбачає моніторинг енергоспоживання, розробку енергетичної політики, планування нових енергоефективних заходів, розрахунок базових рівнів споживання енергоресурсів,  визначення потенціалу економії енергії тощо.

Енергоменеджмент дозволяє розглянути різноманітні заходи з підвищення енергоефективності та обрати ті, які будуть найбільш доцільними та принесуть найбільший ефект. Причому такі заходи не обовʼязково мають бути дороговартісними. Навіть без значних фінансових вкладень лише завдяки налаштуванню системи енергоменеджменту можна досягти зменшення енергоспоживання на 5-15%.

У тому, наскільки вигідно впроваджувати систему енергоменеджменту, вже переконалося чимало українських громад. Наприклад, у 2022 році в Житомирі заощадили більше 11 млн грн завдяки впровадженню системи енергоменеджменту в бюджетній сфері.

Із законодавчими та практичними основами впровадження систем енергоменеджменту можна ознайомитися у відеозаписах вебінарів:

1 - https://youtube.com/live/uaA5ZmOy42k?feature=share

2 - https://youtube.com/live/FmsnsQ-ejyc?feature=share

3 - https://youtube.com/live/UIlNJKk4ni8?feature=share