Тернопільщина запрошує краще запізнати Борщівську народну вишивку

8 лютого 2024

Дізнатися більше про борщівську народну вишивку – самобутній та унікальний елемент, внесений до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України, зможуть учасники конференції, яка відбудеться у Тернополі 19 березня 2024 року.
 
Про її підготовку йшлося на нараді в департаменті культури та туризму Тернопільської ОВА.
 
Планується, що в рамках заходу, який пройде на базі Тернопільського обласного краєзнавчого музею, крім пленарних засідань та доповідей науковців і дослідників, буде організовано серію майстер-класів та виставкових заходів, аби кожен охочий зміг доторкнутися до давньої традиції творення борщівської вишивки.
 
"Борщівська народна вишивка – колоритна, унікальна і дуже промовиста. Вона не залишає байдужим нікого. Наше завдання – зберегти для нащадків цей елемент нематеріальної культурної спадщини України", - каже директор департаменту культури та туризму Тернопільської ОВА Світлана Байталюк.
 
Довідково: Назва "Борщівська народна вишивка" є об’єднавчою, свого роду "осібною назвою" – варіантом визначення цього унікального явища.
 
Елемент Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України "Борщівська народна вишивка" є сукупністю знань та навичок з технології виконання швів, мережок, змережування, морщення у відповідних місцях виробів, специфічного поєднання швів у виконанні окремих візерунків і мотивів орнаменту, а також використання сталих кольорових поєднань та різноманітних традиційних матеріалів.