Єдність у розмаїтті: Знайомство з культурою та традиціями болгар, що проживають в Україні

12 лютого 2024

Працівники Департаменту та Болгарського культурно-просвітницького клубу "Трендафіл" (м.Тернопіль) долучилися до онлайн-обговорення питання розробки туристичного маршруту, який знайомитиме з культурою та традиціями болгар, що проживають в Україні.

Зустріч з представниками болгарської національної меншини України та Державного агентства розвитку туризму України (ДАРТ) організувала Державна служба етнополітики та свободи совісті.

Згаданий проєкт буде реалізовано в рамках Державної цільової національно-культурної програми “Єдність у розмаїтті”, розробленої ДЕСС та ухваленої Урядом України в контексті завдань Європейської інтеграції України.

В обговоренні взяли участь члени національно-культурних товариств болгарських громад з різних куточків України, а також зацікавлені особи від органів виконавчої влади. Модератором заходу виступив Ігор Лоссовський, заступник Голови ДЕСС.

Юрій Палічев, голова Ради міжнаціональних відносин при Херсонській ОДА та член правління ГО «Болгари Херсонщини ім. Хана Кубрата», представив концепцію маршруту, який охоплюватиме місця традиційного проживання болгарської меншини, історичні та культурні пам'ятки, пов'язані з їхньою історією та традиціями. Учасники жваво обговорювали проєкт, ділились своїми ідеями та пропозиціями щодо його реалізації та домовилися створити робочу групу з підготовки туристичного маршруту.

Ірина Волковська, яка від ДАРТ відповідає за питання розбудови туристичних маршрутів, запропонувала учасникам зустрічі за два тижні зібрати письмові пропозиції та матеріали про історичні пам’ятки, народні музеї, майстрів народної творчості з прив’язкою до населених пунктів, а потім знову зібратися та більш детально окреслити сам маршрут.

У ДЕСС зазначають, що перша подібна онлайн-зустріч продемонструвала високий рівень зацікавленості у створенні туристичного маршруту болгарської національної меншини України.

Завдяки спільним зусиллям та налагодженню тісної співпраці зазначений проєкт має всі шанси на успішне втілення, що стане значним внеском у розвиток етнокультурного туризму та збагачення культурного життя України.