Перша леді України Олена Зеленська ознайомилась із об’єктами безбар’єрного доступу на Тернопільщині

16 лютого 2024

Перша леді України Олена Зеленська ознайомилась із об’єктами безбар’єрного доступу на Тернопільщині: від доступного транспорту до безбар’єрності в можливостях.
 
В нашій області діє власна стратегія безперешкодного простору:
- безбар’єрними стають дедалі більше об’єктів громадської інфраструктури, більшість лікарень і держустанов;
- відкрито перші в Україні Центри цифрової безбар’єрності в Лановецькій та Хоростківській громадах, щоб доступ до інформації мали всі жителі, незалежно від віку, стану здоров’я чи відстані від обласного центру;
- в школах Тернопільщини 923 інклюзивні класи, у яких навчаються 1153 учні з особливими освітніми потребами;
- в області запрацював перший в Україні імерсивний мультифункціональний хаб для підвищення розвитку цифрової освіти та комунікації і соціалізації різних верств населення;
- забезпеченість підручниками та посібниками для осіб з особливими освітніми потребами – 75%. З них:
- шрифтом Браеля – 100%;
- для дітей зі зниженим зором – 100%;
- для дітей зі зниженим слухом – 60%;
- для дітей з інтелектуальними порушеннями – 65%.
 
Тернопільська область бере активну участь у Всеукраїнській програмі ментального здоров’я. І це теж про безбар’єрність, адже, як і по всій країні, більшість жителів через російське вторгнення відчуває тривогу та стрес. Тож у більшості громад області сімейні лікарі вже опанували навички психологічної допомоги, щоб разом із пацієнтами здолати й цю перепону. Роботодавці й освітяни, як і передбачає програма, також вчаться дбати про психологічний стан у своїх колективах.
 
Безбар’єрність має бути не десь там, а тут, поряд, щодня полегшуючи життя. І потрібна вона не комусь іншому, а кожному з нас. Бо можливості потрібні всім!