Працівники Департаменту взяли участь у громадському обговоренні з питань етнополітики

26 лютого 2024

Працівники Департаменту взяли участь у громадському обговоренні проєкту Порядку визначення переліку населених пунктів, де традиційно проживають особи, які належать до національних меншин (спільнот) України.

Цей документ є ключовим для забезпечення прав національних меншин, адже він дозволить визначити, де саме проживають представники різних етносів, і, відповідно, краще враховувати їхні потреби при формуванні та реалізації державної політики.

Ініціювала зустріч Державна служба з етнополітики та свободи совісті.


Понад сорок учасників, члени громадських організацій національних меншин (спільнот) та обласних державних (військових) адміністрацій, долучилися до дискусії. Голови румунської, німецької, угорської, польської та грецької спільнот активно висловлювали свої думки та вносили слушні пропозиції до проєкту. Юристи ДЕСС ретельно опрацювали всі зауваження та надали роз'яснення учасникам щодо нюансів прописаного проєкту.

Окрім обговорення, учасників цікавили практичні аспекти реалізації проєкту. Як саме буде функціонувати нова система? Які критерії використовуватимуться для визначення етнічної специфіки населених пунктів? ДЕСС надала детальні роз'яснення та запевнила у відкритості до подальшого діалогу.

Важливо зазначити, що це лише один із етапів на шляху до формування остаточного переліку населених пунктів з етнічною специфікою. ДЕСС уважно вивчить всі пропозиції та зауваження, що прозвучали під час обговорення. Це допоможе вдосконалити проєкт Порядку та зробити його максимально ефективним для забезпечення прав національних меншин в Україні.

Визначення переліку населених пунктів, де традиційно проживають особи, які належать до національних меншин (спільнот) України має значний вплив на:

  • Реалізацію прав етнічних меншин: це дозволить їм отримувати кращий доступ до освіти, інформації та інших важливих ресурсів рідною мовою.
  • Збереження культурної самобутності: визнання етнічної мозаїки України сприятиме збереженню та розвитку традицій, мови та звичаїв етнічних спільнот.
  • Згуртування українського суспільства: розуміння та повага до етнічної різноманітності є ключовими для побудови єдиної та інклюзивної України.