Представники Департаменту взяли участь в нараді-семінарі щодо політики України у сфері свободи совісті та забезпечення прав нацменшин

29 березня 2024

Представники Департаменту культури та туризму Тернопільської ОВА взяли участь в нараді-семінарі "Європейська інтеграція: питання політики України у сфері свободи совісті та забезпечення прав національних меншин (спільнот) і корінних народів". Захід організувала в м. Ужгород Державна служба України з етнополітики та свободи совісті спільно з Радою Європи та Європейським Союзом.
 
Серед ключових тем семінару:
- Євроінтеграційна політика держави: імплементація законодавства України в сфері етнополітики, реформування законодавства, виконання зобов'язань України перед міжнародними організаціями.
- Реалізації прав та інтересів осіб, які належать до національних меншин та корінних народів України, реалізація Державної цільової національно-культурної програми "Єдність у розмаїтті",
- Реалізації прав та інтересів осіб, які належать до ромської національної меншини: виконання Стратегії сприяння реалізації прав ромів, парламентський контроль та моніторинг, громадські ініціативи та соціальна підтримка.
- Свобода совісті та суспільно-релігійні відносини в Україні в умовах російської агресії: релігійна свобода, законодавчі аспекти, практичні питання та механізми реалізації.
- Реалізації свободи совісті та прав осіб, які належать до національних меншин та корінних народів України у контексті програм деокупації та відновлення: завдання та плани деокупації/відновлення етнополітичної та релігійної сфер.
 
Учасниками семінару стали відповідальні працівники центральних органів державної влади, керівники профільних підрозділів обласних державних (військових) адміністрацій, представники громадських організацій, науковці, експерти з етнополітики та релігієзнавства.
 
З вітальним словом до учасників наради звернувся Голова ДЕСС Віктор Єленський. Він підкреслив важливість євроінтеграції України та виконання зобов'язань у сфері етнополітики і свободи совісті. Зазначив, що війна росії проти України створює нові виклики для захисту прав національних меншин та корінних народів. Висловив сподівання, що семінар допоможе виробити практичні рекомендації щодо забезпечення прав та свобод у цих сферах.
 
Через онлайн включення до наради приєдналися заступник Керівника Офісу Президента України Олексій Дніпров, Міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов, Голова Офісу Ради Європи в Україні Мачей Янчак, Верховний комісар ОБСЄ у справах національних меншин Кайрат Абдрахманов.
 
Всі виступаючі підкреслили важливість діалогу та співпраці між владою, громадськими організаціями та експертами у сфері етнополітики та релігієзнавства. Нарада-семінар є важливою платформою для обміну думками та досвідом, а також для вироблення рекомендацій щодо посилення захисту прав національних меншин та корінних народів України в контексті євроінтеграції.