Презентація творчого проєкту Христини Боднарук «Рефлексії гіперреалізму в Україні»

29 березня 2024

У Тернопільському обласному художньому музеї відбулася презентація творчого проєкту тернопільської художниці Христини Боднарук «Рефлексії гіперреалізму в Україні».
 
Створено його у 2022 році на кошти гранту Президента України молодим діячам у галузі образотворчого мистецтва.
 
Христина - молода тернопільська художниця, онука відомого тернопільського живописця Віктора Макарова. Працює мисткиня у напрямку гіперреалізму, стилістика якого будується на імітації фотографії засобами живопису, прагненні до максимальної об’єктивності та граничної деталізації у відтворенні осіб та предметів.
 
На виставці представлено портрет Героя України Дмитра Коцюбайла (позивний Да Вінчі) з нареченою Аліною Михайловою, який загинув у Бахмуті 7 березня 2023 року, портрет Катерини Поліщук (парамедикині із позивним «Пташка», почесної громадянки Тернополя, уродженки Шумщини), та портрет воїна Олексія Пнівчука (позивний «Чорний Гуцул», молодого чоловіка, який воював добровольцем під командуванням Да Вінчі у зоні АТО, а після повномасштабного вторгнення, будучи багатодітним батьком, пішов воювати артилеристом). Портрети намальовані на основі фотографій Костянтина та Влади Ліберових, Руслана Масловського. Гіперреалістічні зображення перебільшено великопланові, наче розглянуті через лупу, присутня велика увага до деталей та колірні акценти.
 
"Кожна така виставка - це потужна мистецька подія. Проєкт Христини Боднарук - данина поваги українським Героям сучасності, які наближають нашу перемогу. Показ виставки не обмежується лише Тернопільщиною - незабаром її побачать й в інших областях України", - зазначила Світлана Байталюк – директор департаменту культури та туризму ОВА.
 
Експозицію виставки доповнена іконами заслуженого майстра народної творчості Володимира Шерстія, тубусами від снарядів, які розписані студентами Тернопільський кооперативний фаховий коледж, також тубусами, які надала волонтер Ольга Тимошенко і які можна придбати. Кошти будуть перераховані на підтримку ЗСУ.