Перша леді України Олена Зеленська презентувала Гайд безбар’єрних подій

2 квітня 2024

 

Перша леді України Олена Зеленська презентувала Гайд безбар’єрних подій - https://drive.google.com/file/d/1KFOXcSrhOjGdzf3x2NWwVVw6gSC0mTn7/view

Згідно з цими рекомендаціями публічні заходи мають відбуватися відповідно до принципів доступності та інклюзії.

Організатори зобов’язані створювати рівні та зручні умови для залучення всіх учасників, незалежно від їхніх фізичних, когнітивних чи сенсорних відмінностей. У Гайді безбар’єрних подій прописані практичні рішення щодо підготовки та проведення онлайн- та офлайн-заходів, зокрема під час війни.

«Організатори заходів – конференцій, виставок, будь-яких публічних зустрічей –орієнтовані на те, щоб бачити серед своїх учасників людей з досвідом війни. Але як це правильно організувати? Ми ніколи не знаємо, хто поруч з нами: що ця людина пережила і що бачила, у якому вона стані зараз. Але можемо заздалегідь створити рішення, які подарують усім гостям хороший досвід. Гайд безбар’єрних подій – саме про такі рішення. Про повагу до досвіду різних учасників. Він детально розбирає все – від комунікації до інтер’єру. Бо це теж важливо. Одне із визначень безбар’єрності – «це коли зручно всім без винятку». Думаю, це могло б бути заголовком для всієї цієї філософії на рівні держави й суспільства. Бо люди з досвідом війни – це зараз всі ми. Ось чому безбар’єрні події й узагалі – безбар’єрне життя – потрібне всім нам»,  – наголосила перша леді.

Довідка. Метою політики безбар’єрності є створення безперешкодного середовища для всіх груп населення, забезпечення рівних можливостей кожній людині реалізовувати свої права. Йдеться про доступ до роботи, інформації, освіти, сфери послуг, можливість вільно пересуватися у просторі, соціалізуватися та залучатися в життя громади. Політика безбар’єрності має стати наскрізною та включатися до всіх довгострокових рішень і програм на національному та місцевому рівні.

Ініціативу «Без бар’єрів» започаткувала перша леді України Олена Зеленська. У 2021-му уряд схвалив Національну стратегію зі створення безбар’єрного простору до 2030 року. Цьогоріч Кабінет Міністрів затвердив План заходів на 2023–2024 роки з реалізації Стратегії безбар’єрності.

З метою створення безбар’єрного простору при Кабінеті Міністрів було сформовано тимчасовий консультативно-дорадчий орган – Раду безбар’єрності. Її діяльність визначається в Положенні про Раду безбар’єрності. Орган очолює Прем’єр-міністр України, до його роботи залучені: Офіс Президента Глави держави (перша леді України, радниця – уповноважена Президента України з питань безбар’єрності), 15 міністерств та ЦОВВ, 24 ОВА, КМВА, територіальні громади, а також  міжнародні й українські експертні організації, представники бізнес-спільнот та організацій громадянського суспільства.